Знаете ли, че освен любимец на всички, които обичат да глезят сетивата си, черният хайвер има и много ползи за нашето тяло. Да, повечето хора го считат като храна за специални случаи, но не подценявайте ползите от редовната му консумация.

  1. Той е основен източник на Омега-3 мастни киселини

Някои риби като есетрата и сьомгата са едни от най-добрите естествени източници на Омега-3 мастни киселини, които са известни с невероятните си ползи за здравето на сърцето и мозъка. Консумацията на само един грам хайвер на ден би намалила риска от съсирване на кръвта и би могла да предотврати втвърдяването на артериите. Американската Сърдечна Асоциация силно препоръчва консумацията на това малко черно зрънце!

  1. Богат е на селен

Хайверът съдържа високи нива на селен,  който е жизнено необходим антиоксидант. В организма ни той се комбинира с витамин Е, за да предпази клетките ни от травми. Приемът му е разпространен за предотвратяване на заболявания по време на пандемии. И това не е всичко- той се грижи за поддържането на стабилна имунна система и добре функционираща когнитивна функция. 

  1. Високи нива на витамин В12

Черните зрънца могат да бъдат ваш основен помощник, за да достигнете необходимите нива на този важен за организма витамин. Той отговаря за създаването на червени кръвни телца в кръвта ни и помага на мастните киселини да си вършат работата както трябва. Дефицитът от него би могъл да доведе до депресия, анемия, намалена мозъчна дейност и оток в крайниците. 

  1. Други витамини и минерали

В хайверът се съдържа много дълъг списък и от други витамини и минерали, които помагат на тялото и ума ни да са в здравословно състояние. Сред тях са витамин С, витамин А и витамин Е. Всички те помагат стимулирането на имунната система. Освен тях, в хайвера има високи нива на цинк, калций, магнезий и желязо.

  1. И това не е всичко...

Хайверът има и други ползи за нашето здраве, които си струва да отбележим. Той е препоръчителен за повдигане на настроението, тъй като има високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Известен е и като “естествена виагра”. Той е един страхотен афродизиак без неприятни странични ефекти!

Дори с всичките му ползи за здравето, хайверът трябва да бъде консумиран разумно като всеки друг хранителен продукт. Със съдържанието си на натрий и високата си калорийна стойност, е добре да се балансира консумацията му със свежи зеленчуци. След като един път осъзнаете ползите му за здравето и привикнете към вкуса му, нямаме съмнения, че ще го включвате в менюто си редовно!