Всички знаем колко е популярно заснемането на вкусни и красиви ястия. Признайте си, и Вие поне един път сте го правили! По този повод днес се вдъхновихме да напишем статия в блога, изпълнена със съвети от професионални фотографи във връзка със снимките на храна.

 

  1. Светлината е фундаментална

 

Стремете се максимално често, ако може и винаги, да снимате на естествена светлина. Разликата ще бъде впечатляваща! Добра идея е да се поразмърдате и да откриете къде точно е най-добрият източник на светлина . За съжаление, най-подходящото място за снимки не винаги е в кухнята! Важното е да не спирате да опитвате и напредъкът ще настъпи!

 

  1. Снимайте от различни ъгли

 

Дори когато сте намерили перфектната светлина, ще имате необходимост от снимки, направени под различен ъгъл. Някои храни, като пицата, изглеждат най-добре заснети отгоре, бургерите и сандвичите - отстрани, докато 45-градусовият ъгъл е препоръчителен за всички алкохолни и безалкохолни творения.

 

  1. Нека фокусът е изцяло върху храната

 

Бъдете внимателни с подредбата на приборите, украшенията по масите и цветята. Те са ефект, но при фотографиране на чинията Ви могат да се превърнат в дефект. Претрупаността води до хаос, а хаосът не е Ваш приятел по време на снимки. Постарайте се да отстраните всичко, което ще отдалечи вниманието от ястието.  Бихме Ви посъветвали, ако аранжировката на порцията е Ваше дело, да използвате едноцветни чинии, и най-вече бели такива. Класическата бяла чиния ще позволи на храната да изпъкне с всичките си красиви цветове. 

 

  1. Не прекалявайте с обработката

 

Снимките на храна са хитови, защото най-вече са свързани с повдигането на апетита. Никой обаче не проявява интерес към неестествено изглеждаща на снимки храна. Използвайте разумно всички филтри и настройки, за да не се получи обратен на желания резултат.

 

  1. Семплият фон е вашият най-добър приятел 

 

Вече споменахме, че акцентът в снимката трябва да е върху храната. Надяваме се след тази публикация да осъзнаете, че бялата покривка освен магнит за петна, е и невероятен фон за снимки. При снимане отстрани пък може да използвате едноцветна стена като фон. В този случай семплото е ефектно!

 

Бонус

 

И нека не забравяме нещо важно - ако искате да сте добри в изкуството, наречено „ фотография”, отделяйте малко време всеки ден, достатъчни са 10-15 минути, в които  да гледате снимки. Крадете идеи за заснемане на обектите от различни ъгли, подреждането и аранжирането им и какво ли още не!