Най-богатите на протеин рибиКаквото и да си говорим, едва ли се храните достатъчно с риба. Диетолозите изказват мнение, че трябва да се консумира риба поне два пъти седмично. Освен всичко, похапването на риба е един невероятно вкусен начин да разчупим еднообразното си хранене. Полезните вещества, съдържащи се в рибата, са неизброими- омега-3 мастни киселини за здраво сърце, витамин D за имунитет и още, и още. Ако това не
Ви е достатъчно, рибата е и много богата на протеин. При някои риби белтъците са повече, отколкото при познатото пилешко филе. 

Позволете ни да Ви представим 10те най-богати на протеин риби.
  1. Японски кехлибар (жълта опашка)


В едно филе от сто грама от тази леко мазна риба се съдържат поразителните 34 грама протеин, които идват за хранителната стойност от 212 калории. Да, по-калорични са от пилешките гърди, но вкусът на филетата от Японски кехлибар е наистина неповторим. Ако не сте сигурни за начинът му на приготвяне, винаги може да го хапнете във вариант на суши.


  1. Риба тон

 

Да, така познатата ни риба тон в консерва съдържа 33 грама протеин и 225 калории за сто грама. И не се притеснявайте за наличие на меркурий в рибата тон. Наскоро Агенцията за контрол на храните и лекарствата излезе с твърдението, че “Пет от най-разпространените морски храни с ниско съдържание на меркурий са скаридите, рибата тон, сьомгата, американската треска и сомът”. 


  1. АншоаСто грама от тази толкова разпространена риба идват с 52 грама протеин за 378 калории. Освен това тя е много богата и на Омега-3 мастни киселини. Може да добавите няколко рибки върху пицата си, но вкусът им е още по-добър, ако са прибавени към сос за спагети, където те насищат вкуса на всички други съставки.  1. Сребриста сьомга


Тази нискокалорична, наситена с Омега-3 мастни киселини, риба съдържа в себе си 31 грама протеин и едва 209 калории. Вкусът и е много свеж и леко сладнее, затова не правете нищо, за да промените неповторимостта му. Тази риба би била идеална за грил, като и се добавят единствено лимонов сок, сол и малко настъгран копър.

 


  1. Пъстърва


Съветът ни относно “любимата риба на рибарите” е- ако Ви се отдаде възможността да я намерите или уловите, пригответе я и я яжте бавно. Насладете се на всяка една хапка, която ще погали небцето Ви. 100 грама от филето ще Ви снабдят с 30 грама протеин и едва 215 калории.  1. Червен снайпер


Тази интересна риба с още по-интересно име има различни вариации, но те всички имат един и същ профил относно макронутриентите- 30 грама протеин и 145 калории в парче от сто грама. 
  1. Тилапия


Макар и да не е известна с възхитителен вкус, то тя компенсира с невероятно отношение протеин към калории. В едно филе със съдържание на 23 грама протеин има едва 111 калории. Тук бихме Ви посъветвали да я мариновате и след това да я приготвите на нагорещен тиган. Нарязана на дребни парченца е идеална за добавяне към тортиля.  1. Лефер


Суровото филе на тази риба съдържа 29 грама протеин и 180 калории на сто грама. Не се притеснявайте от светлолилавия цвят на месестото филе- след приготвяне то става бяло.

  1. Американска треска


Тази риба, известна с неутралния си вкус, е най-често срещаната в рибните пръчици. Бърза и лесна за приготвяне, тя съдържа в себе си 28 грама протеин за 134 калории.
  1. Групер


Никога няма да видите тази риба като победителка в конкурс за красота. Що се отнася до макронутриентите й обаче, там има какво да се каже- 28 грама протеин и 134 калории на сто грама.